Image

Image
May we never let things we can't have or don't have or shouldn't have, spoil our enjoyment of the things we do have and can have. For one of the greatest lessons in life is learning to be HAPPY without the things we can't or shouldn't have...

Tuesday, August 5, 2014

1 Syawal 1435H

Bismillahirrahmanirrahim

Firstly, alhamdulillah for another chance to another round of Ramadhan. May we all be blessed with more and more coming Ramadhan. Ohhh...how I wished that we get a full month break from work during Ramadhan just to focus ourselves doing ibadah every single minutes that we had to achieve more pahala.

Secondly, I am grateful for being able to celebrate Raya moderately. With Palestinian people in Gaza being killed everyday especially in the holy month of Ramadhan and, without any chance to celebrate the victory after fasting in the month of Ramadhan, it just felt terrible to be extra happy when our Muslim brothers and sisters and especially the children are no longer able to find peace on this day.

But anyway, Raya holiday has always been waiting for. This is the only time in a year that most of us get a loooong holiday in kampung. A time worth spending with families all day long. A chance to rekindled some things that have been missing due to distance or lack of communications. A day where children are too happy to where their baju kurung and baju melayu and songkok and collect duit raya and last but not least, the day to take a compulsory family potrait at the same spot over and over again :)


Selamat Hari Raya Aidilfitri 
Maaf Zahir Batin

*
*
*
*
*
*
*
*
*
Behind the scene.............

Tuesday, June 24, 2014

Anti-sosial lagi!!



Salam.

Ada kejadian tak diingini berlaku baru-baru ni. Takdela tak diingini sangat pun, Cuma kejadian tu menyebabkan dilema yang berpanjangan je.

Ceritanya, pada suatu hari tetiba ada orang add aku kat dalam satu grup whatsapp ni….grup jiran tetangga. Yang lebih menyedihkan aku sendiri pun tak kenal si grup admin tu…hahaha. Teruk kan! Dia, siap save aku punye number tu.

Tambah menyedihkan, out of 16 (and counting…) orang dalam grup tu, 6 orang je aku kenal…bahaha. Nampak noo la aku ni anti-sosial. Dulu anti-sosial pasal mengandungkan kembar. Tak larat nak klua macam-macam. Sekarang, anti-sosial sebab nak kena jaga kembar la pulok…hihi. Banyak betul alasan. Yela kan, kat rumah pun mana la sempat nak layan henpon. Kekadang henpon pun tak tau mana aku letak. Daripada dok layan henpon baik layan si kembar. Dah ler masa dengan anak-anak sangat terhad. Nanti tak sempat nak nikmati every moment pembesaran diorang. Masa pun sekarang makin singkat. 24 jam sehari kali 2 hari weekend tu apa la sangat boleh buat bila kerja rumah berlambak. Masa untuk rehat pun takde.

Masalahnya jiran-jiran terdekat aku iaitu yang sebelah rumah, yang depan rumah yang selalu aku dok chit chat sambil sidai kain angkat kain takde la pulok dalam grup tu. So daripada saat iolls kena add sampai lerr saat dok taip post ni, iolls tak pernah bersuara walau satu perkataan pon. Malu!

Tapi aku memang salute la diorg yang memang born friendly sebab walaupun tak kenal, deyolls boleh chit chat dengan senang hati macam dah memang kenal je.Haisyy!! Nape la aku ni pemalu sangat.

Nak beranikan diri say Hi atau mencelah pun macam dah tak berapa relevant dah sekarang…haha. Sebabnya orang dah sampai Paris dah kita baru nak kenalkan diri! OMG!! Orang kata berdiam diri itu lebih baik, tapi dalam kes ni I don’t think so.

Jadi, apakah langkah seterusnya? Quit and exit grup??? Oh, tidak sama sekali. Itu sungguh kurang ajar namanya. Ntahlaaa. Let times do the talking for now kot. Iolls akan muncul bila-bila jelah nanti…muahaha.

Tuesday, May 6, 2014

The misadventure of the twins

Bismillahirrahmanirrahim....

I once expected that after the birth of our twins, there would be a lot of dramas taking place in our household. Well, yes it is! And this time around, this drama deserves some place in this blog as a written history.

Was spending some quality times with Aisy on Saturday while Amsyar was asleep in between the never ending house chores. I think that's why people called it QUALITY TIMES, kan since we got to spend very limited times with our kids especially mothers, although weekend was supposed to be a day to rest our mind and body after 5 days working in the office. Sad but true, it is by far too impossible for mothers to just sit and relax unless you got some assistants to finish your "responsibilities". But anyway, that was what mothers do, so just swallow it even at times you'd feel helpless and felt like nobody understand how exhausted you were. No!! Not complaining. Blame my hormones for I have been having mood swing and bad temper since last week. PMS!!! Whatever it is, no matter how hard a situation can be, alhamdulillah for another tiring day. At least everyone and everything in our household is well.

Okay! Back to the drama. Gave Aisy magic pen for him to conteng-conteng buku tulis. Konon nak improve motor skills...haha. Then, turned around for merely 5 secs to pay attention to Nadhirah. By that time Aisy wasn't in his position anymore. Though I wasn't looking at him, I knew he was running somewhere. Suddenly, whether Ashif or Nadhirah screamed "Ummi!!! Aisy tuuuu!"

Toleh ke belakang cari Aisy and all we can see was this........
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Terlambat sudahhh!!


How could you, Aisy, did this to your twins!! Couldn't help crying and laughing at the same time. Make-up remover habis, tried to use wet wipes and soap tapi tak boleh gosok kuat-kuat takut sabun masuk mata so at the end of the day there were still some light stain. Off to pasar malam with that commando face and glad that nobody noticed or was it me who didn't noticed people was looking? Maybe, since we were used to people looking at us anywhere we go and I have been somekind of ignorance human being by now. You know what I meant by people looking at us, right? Not because we are celebs of course...haha but because of the curious case of the twins. So, we often get those amazed and unbelievable looks and those same Q....Twins ke? But, still those looks, smiles and Q never bothered me because they make me feel how lucky I am for having twins. Awww.....thanks so much for being some sort of unofficial life support in taking care of these 2 little people. 

Friday, April 11, 2014

Makan-makan at Paksu Restaurant

Bismillahirrahmanirrahim....

Previous entry I did some story telling about Paksu Restaurant in Beserah, Kuantan. Happened to be in Beserah for a meeting regarding one of company's project in Setiu, Terengganu. After the meeting the shrimp hatchery owner where the meeting was held treated us lunch in Paksu Retaurant. Mula-mula masuk tu rasa cuak jugakla sebab chinese restaurant tapi since klien yang Melayu pun dah biasa makan situ and memang restoran ni hanya serve seafood je, so takdela rasa was-was. And dekat website dia pun ada cakap halal.

The location pun just nice, mengadap Laut China Selatan. Menu hari tu agak banyak. Ikan kerapu masak stim, kangkung goreng belacan, baby kailan masak apa tak tau...haha, sori. Hmmmm...apa lagi ye. Ohhh, ayam goreng tepung with sweet sour sauce, sotong goreng tepung and my most favaourite, seafood and mushroom in pumpkin with pumpkin fritters. As I told you before, ni first time makan pumpkin fritters. Sedap sangat. Biasa kalau makan labu, masak lemak je. The truth is, nama menu tu sendiri reka sebab tak tau apa nama betulnya...hahaha. Dahla satu gambar pun tak sempat snap sebab segan depan klien punya pasal.

Restoran ni jugak sebenarnya menghidangkan exotic seafood menu. Dan semestinya fresh. Exotic seafood ni semuanya dah tentula imported. Ada French crab, siput belalai a.k.a geoduck, Boston lobster, Australia lobster and fresh Canada Oyster antaranya. Servis ok je walaupun ada baca review dekat Foursquare kata servis teruk and macam-macam la yang negatif. Mungkin sebab yang bagi review tu pergi tak kena masa kot. Time lunch memang tak ramai orang lebih lagi weekdays. Memang masa tu customer kita orang je. Makan pulak sambil mengadap laut kan, lagi la heaven rasanya. 

Tapi, nak warning jugak. Compare dengan Tg. Lumpur, makan kat sini agak mahal la. Kena sediakan sekurang-kurangnya dalam RM200++ kalau setakat order seafood biasa-biasa. Kalau order exotic seafood maknanya kenala sediakan lebih lagi dalam poket. Rasa tak nak bayar cash, credit card pun boleh, takde masalah asalkan tak decline:)







For more info, boleh skodeng kat sini.


p/s : missing the beaches right now :(

Thursday, April 10, 2014

Holiday in Kuantan

Bismillahirrahmanirrahim....

Recent school holidays berpeluang bercuti 3D2N kat Swiss Garden Resort and Spa di Pantai Balok, Beserah, Kuantan. 4 hours journey from KL to Kuantan via Lebuhraya Pantai Timur. A week before that, I've been in Beserah for work purpose so jalan ke sana masih segar di ingatan cumanya hari tu pergi masuk tol Gambang, this time pergi masuk tol Kuantan. Since sekarang technology is on your fingertips, takde masalah rasanya setakat nak cari famous place macam hotel ni. GPS kan ada :)

Kat sini aktiviti banyak for 3D2N stay tapi budak-budak dah tak pandang dah aktiviti lain selain dari mandi pantai and terjun kolam...hehe. Our pakej tu ada la include activities such as batik painting or kite flying session, free entrance to Tupai Kids club etc laaa....hahaha malas nak taip, boleh rujuk sini . After check-in tu rest kejap, solat and terus turun pergi telan angin kat pantai. Angin masa tu memang dah bukan sepoi-sepoi bahasa dah, kira dah kurang ajar punye bahasa la tahap dia sampai si kembar pun dah tak boleh bukak mata. Mata pulak dah la sepet...kikiki.

Amsyar excited tengok air banyak, Aisy je takut-takut langsung tak nak turun, suruh orang dokong je. Baru ummi nak join excited sama-sama main air laut, terus terbantut....huhu. Cuaca sangat baik...alhamdulillah. Lepas mandi pantai, macam biasa la terjun kolam pulak. Gitu la rutin pagi petang sampaila check out. Ohhh..si Aisy bab mandi kolam kasi kat dia. Memang excited sampai second day tu macam bagus tak bagi orang pegang. Boleh la dua tiga langkah jalan dalam air kolam tu.

Kat pantai pun hotel sediakan lifeguard. Nampak tak mamat kat belakang tu??
Bukti Amsyar yang excited...hahaha. Dia yang tarik abah
Makan-makan, kita orang breakfast jelah makan kat hotel. Manala mampu kan nak bayar buffet satu kepala sampai RM 70.00 kot kalau tak silap. Setiap Friday and Saturday ada dinner buffet. And breakfast, walaupun pakej 2 adult 2 children sedangkan kami children 1 plus babies 2 lagi tak masuk pakej, alhamdulillah hotel pemurah. Takde kena extra charge pun. First night stay makan kat restoran Thai depan hotel je tapi lupa pulak nama restoran tu. Namanya ala-ala Siam mari. Ingat kan sedap and rasa ori Siam punya masakan la tapi hampeh. Tak sedap!! Order ikan siakap stim, kailan goreng ikan masin, puyuh goreng 2 ekor dengan sotong celup tepung yang rupanya macam cekodok sotong. Semua tu termasuk air 5 gelas RM70.00. 

Esoknya tengahari takde idea nak gi makan kat mane. Mula-mula, suggest kat my other half nak makan dekat halal chinese seafood restaurant ni, Paksu Restoran. Just 2km away from hotel. Kononnya nak makan lagi sekali seafood and mushroom in pumpkin with pumpkin fritters yang sedap sangat tu. Alkisahnya masa pergi meeting kat hatchery udang dekat Beserah hari tu, operator hatchery tu belanja makan kat sini. First time makan pumpkin fritters....memang sedap sangat. Ingat ubi keledek celup tepung je sedap. Tak sempat snap gambar masa tu terus ngap sebab lapar....hahaha *padahal malu sebenarnya*. Pumpkin tu dia korek isi buat fritters lepas tu, variety of seafoods and mushroom dia letak dalam pumkin dan masak secara kukus kot....arghhh meleleh air liur!!

Then, my other half said...jom makan kat Tg. Lumpur sebab masa tu dah alang-alang masuk bandar Kuantan kan. Bukak GPS tengok takde jauh sangat dalam 15 min gitu je. So, off we went to Tg. Lumpur. Nasib baik ada restoran bukak during lunch sebab biasanya penggemar seafood serbu Tg. Lumpur masa dinner. The only restoran yang bukak, Super Top. Alhamdulillah makanan memang top jugaklah compare dengan dinner semalam. Kita orang order ikan jenahak bakar sambal petai, puyuh goreng (kali ni order 3 ekor sebab lebih murah), ketam telur masin dengan butter prawn. Semua tu termasuk air sirap satu jug RM100++....lupa lagi sbb bukan kita yang bayar kan...hehe. Tapi takde la sampai RM150 pun. Pekerja kat retoran ni pun sangat peramah lebih-lebih lagi dengan si kembar....hehe. Servis pun cepat tapi tak sure la sebab orang tak ramai ke time tu.


Walaupun cuma short vacation je, tapi alhamdulillah diberi kesempatan menikmati keindahan pantai yang sememangnya favorite place kalau pergi vacay selain dari tempat shopping....muahaha. Kids happy faces were priceless. Lagipun memang dah lama sangat tak pergi bercuti mana-mana selain balik kampung je. Cakap pasal balik kampung memang fter checking out we continued our journey balik kampung..yeayy!! Dah 3 bulan lebih tak balik, so cuti seminggu diperuntukkan demi ma and abahku yang terchenta. 

Memang best balik kampung ikut Kuantan-Kuala Terengganu ni sebab mata dihidangkan dengan pemandangan laut yang saujana mata memandang tapi kalau bukan terpaksa memang takkan balik ikut sini. Jauh sesangat!!! Tak sanggup dok dalam kereta lama-lama lagi-lagi bawak budak tecik....huaaaa!! Alhamdulillah selamat sampai kat kampung sambil-sambil singgah tempat jatuh lagi dikenang, ini kan pula tempat ku tinggal selama 2 tahun dolu-dolu masa ma kerja kat Agensi Dadah Kebangsaan, iaitu Kg. Raja, Besut. Singgah jumpa Resident Engineer je bagi drawing untuk submission ke local authorities for one of my company's project in Setiu.

Ermmm...macam biasa la. Ingat nak buat short entry je tapi jadi panjang jugak.Ok la kan sekali sekala je update pun. Tapi nak letak gambar jugak walaupun entry dah panjang berjela.





p/s : will blog about Paksu Restaurant for next entry.