Image

Image
May we never let things we can't have or don't have or shouldn't have, spoil our enjoyment of the things we do have and can have. For one of the greatest lessons in life is learning to be HAPPY without the things we can't or shouldn't have...

Friday, April 11, 2014

Makan-makan at Paksu Restaurant

Bismillahirrahmanirrahim....

Previous entry I did some story telling about Paksu Restaurant in Beserah, Kuantan. Happened to be in Beserah for a meeting regarding one of company's project in Setiu, Terengganu. After the meeting the shrimp hatchery owner where the meeting was held treated us lunch in Paksu Retaurant. Mula-mula masuk tu rasa cuak jugakla sebab chinese restaurant tapi since klien yang Melayu pun dah biasa makan situ and memang restoran ni hanya serve seafood je, so takdela rasa was-was. And dekat website dia pun ada cakap halal.

The location pun just nice, mengadap Laut China Selatan. Menu hari tu agak banyak. Ikan kerapu masak stim, kangkung goreng belacan, baby kailan masak apa tak tau...haha, sori. Hmmmm...apa lagi ye. Ohhh, ayam goreng tepung with sweet sour sauce, sotong goreng tepung and my most favaourite, seafood and mushroom in pumpkin with pumpkin fritters. As I told you before, ni first time makan pumpkin fritters. Sedap sangat. Biasa kalau makan labu, masak lemak je. The truth is, nama menu tu sendiri reka sebab tak tau apa nama betulnya...hahaha. Dahla satu gambar pun tak sempat snap sebab segan depan klien punya pasal.

Restoran ni jugak sebenarnya menghidangkan exotic seafood menu. Dan semestinya fresh. Exotic seafood ni semuanya dah tentula imported. Ada French crab, siput belalai a.k.a geoduck, Boston lobster, Australia lobster and fresh Canada Oyster antaranya. Servis ok je walaupun ada baca review dekat Foursquare kata servis teruk and macam-macam la yang negatif. Mungkin sebab yang bagi review tu pergi tak kena masa kot. Time lunch memang tak ramai orang lebih lagi weekdays. Memang masa tu customer kita orang je. Makan pulak sambil mengadap laut kan, lagi la heaven rasanya. 

Tapi, nak warning jugak. Compare dengan Tg. Lumpur, makan kat sini agak mahal la. Kena sediakan sekurang-kurangnya dalam RM200++ kalau setakat order seafood biasa-biasa. Kalau order exotic seafood maknanya kenala sediakan lebih lagi dalam poket. Rasa tak nak bayar cash, credit card pun boleh, takde masalah asalkan tak decline:)







For more info, boleh skodeng kat sini.


p/s : missing the beaches right now :(

Thursday, April 10, 2014

Holiday in Kuantan

Bismillahirrahmanirrahim....

Recent school holidays berpeluang bercuti 3D2N kat Swiss Garden Resort and Spa di Pantai Balok, Beserah, Kuantan. 4 hours journey from KL to Kuantan via Lebuhraya Pantai Timur. A week before that, I've been in Beserah for work purpose so jalan ke sana masih segar di ingatan cumanya hari tu pergi masuk tol Gambang, this time pergi masuk tol Kuantan. Since sekarang technology is on your fingertips, takde masalah rasanya setakat nak cari famous place macam hotel ni. GPS kan ada :)

Kat sini aktiviti banyak for 3D2N stay tapi budak-budak dah tak pandang dah aktiviti lain selain dari mandi pantai and terjun kolam...hehe. Our pakej tu ada la include activities such as batik painting or kite flying session, free entrance to Tupai Kids club etc laaa....hahaha malas nak taip, boleh rujuk sini . After check-in tu rest kejap, solat and terus turun pergi telan angin kat pantai. Angin masa tu memang dah bukan sepoi-sepoi bahasa dah, kira dah kurang ajar punye bahasa la tahap dia sampai si kembar pun dah tak boleh bukak mata. Mata pulak dah la sepet...kikiki.

Amsyar excited tengok air banyak, Aisy je takut-takut langsung tak nak turun, suruh orang dokong je. Baru ummi nak join excited sama-sama main air laut, terus terbantut....huhu. Cuaca sangat baik...alhamdulillah. Lepas mandi pantai, macam biasa la terjun kolam pulak. Gitu la rutin pagi petang sampaila check out. Ohhh..si Aisy bab mandi kolam kasi kat dia. Memang excited sampai second day tu macam bagus tak bagi orang pegang. Boleh la dua tiga langkah jalan dalam air kolam tu.

Kat pantai pun hotel sediakan lifeguard. Nampak tak mamat kat belakang tu??
Bukti Amsyar yang excited...hahaha. Dia yang tarik abah
Makan-makan, kita orang breakfast jelah makan kat hotel. Manala mampu kan nak bayar buffet satu kepala sampai RM 70.00 kot kalau tak silap. Setiap Friday and Saturday ada dinner buffet. And breakfast, walaupun pakej 2 adult 2 children sedangkan kami children 1 plus babies 2 lagi tak masuk pakej, alhamdulillah hotel pemurah. Takde kena extra charge pun. First night stay makan kat restoran Thai depan hotel je tapi lupa pulak nama restoran tu. Namanya ala-ala Siam mari. Ingat kan sedap and rasa ori Siam punya masakan la tapi hampeh. Tak sedap!! Order ikan siakap stim, kailan goreng ikan masin, puyuh goreng 2 ekor dengan sotong celup tepung yang rupanya macam cekodok sotong. Semua tu termasuk air 5 gelas RM70.00. 

Esoknya tengahari takde idea nak gi makan kat mane. Mula-mula, suggest kat my other half nak makan dekat halal chinese seafood restaurant ni, Paksu Restoran. Just 2km away from hotel. Kononnya nak makan lagi sekali seafood and mushroom in pumpkin with pumpkin fritters yang sedap sangat tu. Alkisahnya masa pergi meeting kat hatchery udang dekat Beserah hari tu, operator hatchery tu belanja makan kat sini. First time makan pumpkin fritters....memang sedap sangat. Ingat ubi keledek celup tepung je sedap. Tak sempat snap gambar masa tu terus ngap sebab lapar....hahaha *padahal malu sebenarnya*. Pumpkin tu dia korek isi buat fritters lepas tu, variety of seafoods and mushroom dia letak dalam pumkin dan masak secara kukus kot....arghhh meleleh air liur!!

Then, my other half said...jom makan kat Tg. Lumpur sebab masa tu dah alang-alang masuk bandar Kuantan kan. Bukak GPS tengok takde jauh sangat dalam 15 min gitu je. So, off we went to Tg. Lumpur. Nasib baik ada restoran bukak during lunch sebab biasanya penggemar seafood serbu Tg. Lumpur masa dinner. The only restoran yang bukak, Super Top. Alhamdulillah makanan memang top jugaklah compare dengan dinner semalam. Kita orang order ikan jenahak bakar sambal petai, puyuh goreng (kali ni order 3 ekor sebab lebih murah), ketam telur masin dengan butter prawn. Semua tu termasuk air sirap satu jug RM100++....lupa lagi sbb bukan kita yang bayar kan...hehe. Tapi takde la sampai RM150 pun. Pekerja kat retoran ni pun sangat peramah lebih-lebih lagi dengan si kembar....hehe. Servis pun cepat tapi tak sure la sebab orang tak ramai ke time tu.


Walaupun cuma short vacation je, tapi alhamdulillah diberi kesempatan menikmati keindahan pantai yang sememangnya favorite place kalau pergi vacay selain dari tempat shopping....muahaha. Kids happy faces were priceless. Lagipun memang dah lama sangat tak pergi bercuti mana-mana selain balik kampung je. Cakap pasal balik kampung memang fter checking out we continued our journey balik kampung..yeayy!! Dah 3 bulan lebih tak balik, so cuti seminggu diperuntukkan demi ma and abahku yang terchenta. 

Memang best balik kampung ikut Kuantan-Kuala Terengganu ni sebab mata dihidangkan dengan pemandangan laut yang saujana mata memandang tapi kalau bukan terpaksa memang takkan balik ikut sini. Jauh sesangat!!! Tak sanggup dok dalam kereta lama-lama lagi-lagi bawak budak tecik....huaaaa!! Alhamdulillah selamat sampai kat kampung sambil-sambil singgah tempat jatuh lagi dikenang, ini kan pula tempat ku tinggal selama 2 tahun dolu-dolu masa ma kerja kat Agensi Dadah Kebangsaan, iaitu Kg. Raja, Besut. Singgah jumpa Resident Engineer je bagi drawing untuk submission ke local authorities for one of my company's project in Setiu.

Ermmm...macam biasa la. Ingat nak buat short entry je tapi jadi panjang jugak.Ok la kan sekali sekala je update pun. Tapi nak letak gambar jugak walaupun entry dah panjang berjela.





p/s : will blog about Paksu Restaurant for next entry.

Tuesday, March 25, 2014

RIP MH370

Bismillahirraanirrahim...

A sad day indeed. After 17 days without conclusion but mystery of what happened to the flight MH370, last night our PM announce that the flight MH370 ended its journey in the middle of Indian Ocean, 2500km west of Perth, Australia.

The conclusion was made after calculation of the Inmarsat satellite data showed that MH370 flew to the southern coridor and the last data received was at that location where the part of the sea was the most dangerous. We were hoping for some kind of miracles to happen but Allah's will is above all. 

Innalillahi wainna ilaihiraajiu'n....

This is devastating and very heartbreaking. No words can describe the sadness felt even though I have no one onboard that I knew. Can't imagine how the family of the passengers and crews cope with this situation. For our muslim people I know they can accept this as Qada' and Qadar but for the non-muslims, there is not such things for them and it would be hard to please them especially when the wreckage or the remains of anyone onboard haven't been found till now. And to make things more difficult of the SAR mission, was the  deadliest ocean on the planet. It will take more times to recover the wreckage and then uncover the MH370 mystery.

Malaysia has been tested by this tragedy beyond our capabilities and technologies but I would like to pay my utmost respect to three important persons that had played their parts without fail. Although they were condemned and bullied by the international media for doing their jobs, it was them who brave a throng of media to shed some lights just to comfort all the waiting families of the people onboard MH370. They are DS Hishamuddin Hussein, Acting Transport Minister, Ahmad Jauhari Yahya, MAS CEO and Datuk Azharuddin Abdul Rahman, Chief Director of DCA. Though they may lack in certain area of their expertise, we must realize that they are doing the best they could. As for now, speculation after speculation can't change today's history.

Though the mystery will remain for an unpredictable period of times, we could only pray to Allah to ease the SAR mission to recover the body of flight MH370 where ever it went. MH370, all this time we were praying that you would fly home safe but you flew "home" indeed. 



Monday, March 10, 2014

Pray For MH370

Bismillahirrahmanirrahim.......


Just a quick update.
Sedih baca ni. Someone shared this on FB yesterday and it brought tears to my eyes. Most of Malaysians for the past 3 days are very affected by this tragedy that still remain a mystery right until I was writing this sentence.


Kapten Zaharie
Saya mungkin tidak kenal tuan,
tetapi saya tahu, tuan sudah lakukan yang terbaik
saya mungkin tidak tahu pandu pesawat
tetapi saya tetap tahu tuan akan lakukan terbaik
saya mungkin sedih dengan hilangnya MH370
tetapi saya tahu keluarga tuan lebih sedih dari saya
kami sedih kehilangan MH370
tetapi saya tahu tuan, jiwa tuan lebih cedera dari kami semua

MH370...
Selagi mereka belum temui rangka kamu
kami di seluruh dunia berharap kamu akan kembali dengan selamat.
kalau ada orang jahat larikan kamu
Kami merayu, kembalikan MH370 ke KLIA
atau terbangkan kamu ke Beijing
seluruh dunia menanti khabar kamu.
Saya harap kamu baik-baik sahaja

Kita mungkin tidak pernah bertemu wahai MH370
tetapi hari ini semua orang mencari-cari kamu
hari ini semua orang menanti kamu
hari ni dunia risaukan kamu
hari ini semua orang sebut kamu

Muncullah MH370
ada jiwa yang menanti anaknya
ada jiwa menanti suaminya
ada jiwa menanti kakaknya abangnya adiknya
ada jiwa menanti isterinya
ada jiwa menanti ibunya
ada jiwa menanti ayahnya
ada jiwa menantikan anaknya

Jiwa kami dan jiwa mereka tidak sama
Kami sedih tetapi tidak akan ada yang lebih sedih dari mereka
Mereka dan kami mungkin bukan sebangsa, seagama
tetapi darah kami sama
merah pekat warnanya

Kasih sayang kami sama
Tuhan, dengan cinta dan rahmatMu
temuikan MH370 segera.
Kami sudah sedia
Kami sudah redha
Kami tahu Kau ada
Kau menentukan segalanya...

Manusia aneh-aneh jiwanya
kalau kamu tidak ada yang baik untuk kamu berkata-kata
sudi kiranya kamu diam sahaja

Manusia aneh-aneh jiwanya
kalau kamu tidak ada yang baik untuk kamu berkata-kata
sudi kiranya tadahkan tanganmu berdoa

Manusia aneh-aneh jiwanya
Kalau kamu tidak ada yang baik untuk kamu berkata-kata
sudi kiranya kamu tutup mata dan telinga.

Manusia aneh-aneh jiwanya
Walau siapa pun mereka, apa bangsa mereka
Kita tetapi mengalirkan darah yang sama
baik kalian diam dan bacalah cuma.

MH370 muncullah kamu segera
kami semua akan bersedia.

Though the hope of a good news is like waiting in vain, everybody is praying for some miracles to happen. May Allah ease this darkest hour of our lives...aamin.


Monday, February 24, 2014

Rezeki

Bismillahirrahmaanirrahim...

Self reminder for today.

Rezeki.........
Ada di mana-mana, dalam pelbagai bentuk.
Tak semestinya wang ringgit.
Suami yang penyayang, soleh walaupun tak kaya raya juga rezeki
Anak-anak yang soleh dan solehah juga rezeki
Kesihatan yang baik dan umur yang panjang juga rezeki
Itupun jika dimanfaatkan ke arah menambah saham akhirat
serta bertaubat dia atas dosa-dosa lampau

Tempat kerja yang menggembirakan dan seronok bila bekerja juga rezeki
Walaupun gaji tak banyak macam orang lain
Saudara mara dan rakan taulan yang baik juga rezeki
Tiada hasad dengki, tiada tikam menikam di belakang
Semuanya hidup saling membantu, hormat menghormati
Harmoni je....

Kesimpulannya
Segala nikmat kebaikan yang Allah berikan
semuanya rezeki dari Allah
Cuma kita je yang kadang-kadang lupa
Tak nampak, tak sedar
Tak bersyukur

Tapi tak bermakna kita perlu rasa selesa je dengan situasi sekarang
Kalau rasa $$$$ tak cukup, usaha perlu ada
Doa dan tawakkal 
InsyaAllah ada lebih banyak nikmat yang Allah bagi
Perlu yakin dan bersangka baik dengan Allah
Walau apa pun keadaan kita