Image

Image
May we never let things we can't have or don't have or shouldn't have, spoil our enjoyment of the things we do have and can have. For one of the greatest lessons in life is learning to be HAPPY without the things we can't or shouldn't have...

Thursday, January 5, 2012

Resipi Ketupat Sotong

Tiba-tiba rasa macam extra rajin plak last new year holiday. Lagi pulak pasar malam hr rabu sebelumnya tu nampak sotong fresh yang saiznye memang sesuai sgt. Sesuai untuk apa ye??? Sesuai utk dimakan la....setelah dimasak menjadi makanan tradisional ore kelate iaitu ketupat sotong...yummmy!!

Lama dah tak masak sndiri menu tu. Last makan yg kakak ipar buat kot, tak pun yang mak mertua buat....hehe lupa dah! Masalahnye cara nak buat pn dh lupa. Lebih baik tanye mak. Whats app...whats app!! Wahh canggih kn mak kite pakai whats app tu..hehe. Bukan whats app dia daaaa! Whats app adik kat kampung suruh tanye mak cane nak buat ketupat sotong. Mana la mak kite tau whats app nih, henpon pn takde.

Jadi dengan bangganye saya nak buat post psl resipi ketupat sotong nihh.....sebagai reminder je utk diri sendiri kot lenkali ter-rajin lagi nk buat kan.

Bahan (Untuk 8 ekor sotong) :-
1.. Sotong sederhana besar
2.. 1 cawan beras, beras pulut
3.. 1 cawan santan pekat
4.. santan untuk rendam beras pulut
5.. satu cawan air
6. daun pandan 3-4 helai
7.. gula melaka or nnise
8.. gula secukup rasa
9.. kayu pencungkil gigi ( yang belum digunakan SHJ!!)

Cara-cara:
1.. Rendam beras pulut dalam santan selama setengah jam
2.. Basuh sotong hingga bersih dan buang kulit
3.. Masukkan beras pulut dalam sotong. Jangan bagi penuh sangat takut nanti masa masak pulut terkeluar-keluar dan sotong pecah
4.. Cucuk hujung sotong dengan batang pencungkil gigi yang belum digunakan ye!
5.. Panaskan santan pekat dan air dalam periuk dan tambah sedikit garam untuk menyeimbangkan rasa.
6.. Masukkan gula melaka@nnise, jangan terlalu banyak. Just cukup untuk bagi santan sedikit warna keperangan dan rasa gula melaka dalam kuah.
7.. Masukkan gula secukup rasa dan daun pandan. Kuah perlu dikacau supaya tak pecah minyak.
8.. Setelah agak mendidih, masukkan sotong dan masak dengan api sederhana.
9.. Pastikan kuah agak pekat. Sekiranya tak pekat boleh bancuh tepung jagung dengan air dan masukkan dalam kuah semasa sedang dimasak untuk menambahkan kepekatan.
10.. Beras pulut yang berlebihan (yang telah direndam dengan santan) bolehla dimasak secara kukus atau biasa dan dimakan bersama-sama kuah ketupat sotong ni.

Sekian.

OK!! Dah siap....yummy!!

No comments:

Post a Comment